Anasayfa » 28 Şubat Belge ve Raporları » Eğitim-Bir-Sen Rakamlarla 28 Şubat Raporu
Türk siyaset tarihine “Postmodern Darbe” olarak geçen 28 Şubat’a ilişkin yargıla- malar devam ederken, Eğitim-Bir-Sen Genel Merkez Kadınlar Komisyonu olarak o dönemde mağdur olan kişilerin sayısını tespit için yola çıktığımız ve aylar süren ça- lışmalar sonrası meydana getirdiğimiz “Rakamlarla 28 Şubat” başlıklı raporumuzu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.
Raporla, kamuda ve eğitim hayatında yaşanan mağduriyetlerin ortaya çıkarılması ama- cıyla o dönemde meslekten çıkarılan, istifa etmek zorunda kalan, disiplin cezası alan, eğitim hakkı elinden alınan, mağduriyet yaşamış kişilerin sayısına ulaşmaya çalıştık.
Raporumuzu hazırlarken, Genel Merkez Kadınlar Komisyonu olarak, Türkiye’nin tüm illerindeki teşkilatlarımızla iş birliği hâlinde hareket ettik. Türkiye’nin 7 bölgesinde gerçekleştirdiğimiz 11 bölge toplantısında, bu dönemde baskı ve dayatmalara ma- ruz kalan yüzlerce kadınla bire bir görüşerek bilgi ve belge paylaşımında bulunduk.
Raporumuzun hazırlık aşamasında tüm kamu kurum ve kuruluşlarından, 1997-2003 yılları arasında irtica, kılık-kıyafet veya siyasi ve ideolojik davranma gerekçeleriyle di- siplin cezası verilen, meslekten çıkarılan veya görev yeri değiştirilen kamu personeli- ne ait sayısal veriler talep ettik. Bu rakamların tamamına ulaşmak için yürüttüğümüz çalışma esnasında kamu kurumlarının maalesef oldukça “ketum” davrandığını, bilgi ve belge paylaşımında cimriliklerinden ödün vermediklerini belirtmemiz gerekir. Ça- lışmamızı, sınırlı da olsa, kamudan aldığımız bilgiler, kamuoyuna isimleriyle birlikte yansıyan belgeler ve istatistikler, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen teşkilatlarına ulaşan belgeler, dönemin mağdurlarının dosyalarını takip eden avukatların ellerindeki dokü- manlardan yola çıkarak oluşturduk.
28 Şubat’ın yaşandığı süreci derli toplu ifade edebilen ve yaşanılanları sayısal ger- çekliği ile ortaya koyabilen bir çalışma amaçladık. Dönemin aktörlerinin yargılandığı bir süreçte, hâlâ mağdurların sayısının bilinmemesi büyük bir eksikliktir. Bu kapsam- da, bir yıldır bilgi-belge toplamak için uğraştığımız ve bir ilk olan raporumuzun, bu alandaki tüm mağdurları tespit edemese bile önemli bir kısmını kapsadığını düşü- nüyoruz.